Radijspiratieavond 26 oktober ’23

Radijspiratieavond

Amuse hapje met geitenkaas, vijg en lijnzaadcrackertje

Ingrediënten

Voor de vulling

  • Roomkaas
  • Geiten roomkaas
  • Verse bieslook, fijn gesneden
  • Verse munt, fijn gesneden
  • Spaanse peper, fijn gesneden
  • Limoenrasp
  • Zout

Lijnzaadcracker

  • Gebroken lijnzaad
  • Zeezout
  • Water

Voor de garnering

  • Verse vijg
  • Krulletje groen van Affila cress (suikererwt-kiem)

Bereidingswijze

  • Mix voor de vulling de ingrediënten naar smaak en bewaar in een spuitzak tot gebruik.

Lijnzaadcracker maken

  • Meng lijnzaad, water en snufje zeezout naar smaak tot een stevige pap en laat dit eerst 20 minuten wellen.
  • Verwarm ondertussen de oven op 150 graden
  • Smeer het lijnzaadpapje op een met bakpapier beklede ovenplaat dun uit ter dikte van 1 a 2 mm.
  • Laat in de oven eerst 20 min drogen op 150 graden en daarna met een houten pollepel tussen de ovendeur nog 1 uur op 50 graden. Totdat de cracker krokant en breekbaar is. Bewaar tot gebruik in een luchtdichte pot om hem ook krokant te houden.

Voor het serveren

  • Spuit het roomkaas-kruiden mengsel in het cupje, snijd de vijg in 8 partjes en gebruik 1 mooi partje voor iedere hapje. Breek de cracker in driehoekjes en steek deze in het hapje (let op wordt zacht als het te lang van te voren in de roomkaas zit) en garneer met de affila cress.
  • Serveer op een mooi zwart plateau.
  • Geniet!

Terrine met pretzelbodem en zalmforeleitjes

Ingrediënten

Voor de bodem:

  • Pretzels
  • Gesmolten roomboter

Voor de vulling:

  • Roomkaas
  • Slagroom
  • Blokje visbouillon opgelost in gekookt water (mag best geconcentreerd zijn)
  • Vegatine / gelatine
  • Dille, fijn gesneden
  • Citroenrasp

Voor de garnering:

  • Eitjes van zalm
  • verse topjes dille

Bereidingswijze

  • Laat voor de bodem roomboter smelten. Verkruimel ondertussen in een keukenmachine de pretzels tot stukjes van maximaal 1 cm.
  • Bekleed een vierkante of rechthoekige vorm met huishoudfolie. Zorg voor ongeveer een laag pretzelkruim van 0,5 / 0,75 cm dik. Verdeel gelijkmatig. Giet hierover heen de gesmolten boter. Druk aan met een lepel tot een stevige bodem en bewaar in de koelkast om op te stijven.
  • Sla met een garde de roomkaas in een beslagkom tot een romig mengsel
  • Doe in een pannetje de vloeibare visbouillon met de room. Meng met een garde Vegatine in de juiste verhouding door het bouillon-roommengsel. Breng het mengsel aan de kook om de Vegatine of gelatine op te lossen. (Houd bij de verhouding vegatine : vloeistof er ook rekening mee dat de roomkaas ook een vloeistof is, dit om te zorgen dat het voldoende opstijft tot een terrine)
  • Laat iets afkoelen om schiften te voorkomen. Meng daarna door het roomkaasmengsel in de beslagkom. 
  • Proef of het voldoende smaak heeft. Afgekoeld wordt ook de smaak zwakker, houd daar rekening mee.
  • Giet dit mengsel in de vorm op de pretzelbodem, het mag een hoogte hebben van zo’n 3 cm. Laat 1 nacht opstijven in de koelkast.
  • De volgende dag kun je door aan het huishoudfolie te trekken aan 2 kanten van de vorm, de terrine uit de vorm lichten. Steek met een ronde steker van 3 cm doorsnede vormpjes uit en zet op een plateau
  • .Schep met een theelepel een klein beetje zalmforel eitjes op het midden van het torentje. Met een pincet leg je er een heel klein topje dille bovenop! 
  • Serveer op mooi plateau
  • Geniet van de complimenten!

Herfstige paddestoelen met tijm

Ingrediënten

  • Kant&klaar hartig cupje (bijv van Jos Poell)

  • Paddestoelen mix, er zijn vele prachtige soorten te vinden zoals shiitake, koningsoesterzwam, bundelzwam, eekhoorntjesbrood, cantharellen, witte beukenzwam
  • Olijfolie
  • Gerookte knoflook (Zeldzaam Mooi Markt in onze straat)
  • Verse gember, fijn gesneden
  • Rood pepertje, fijn gehakt
  • Verse tijm
  • Verse rozemarijn
  • Verse laurierblaadjes
  • Balsamico azijn
  • Zoete sojasaus
  • Zoute sojasaus

Snijd de paddestoelen in kleinere stukken, niet te fijn, je wilt nog wat paddestoel herkennen. Fruit in de olie de knoflook en het pepertje aan. Voeg de mix van paddestoelen toe. Maak met behulp van kooktouw een royale bos van de verse kruiden. Kneus het laurierblad een beetje en bewaar wat takjes tijm om straks mee te garneren. Hang het kruidenbosje in de pan en knoop een kort touw vast aan het oor van de pan. 

Voeg sojasaua en balsamico toe naar smaak, best wel wat zodat het lekker gaat pruttelen.

Laat een half uurtje sudderen en daarna afkoelen tot gebruik. Natuurlijk ook warm te gebruiken.

Schep een mooi hoopje van deze smaaksensatie van paddestoel in het midden van het vormpje en garneer met een takje tijm. Enjoy!

Waterflesje met siliconen dop met bevroren fruit van Nordal

Iedereen die onze Radijspiratieavond bezocht, kreeg een leuk flesje van Nordal mee naar huis met een wit siliconen dopje. Deze zijn super leuk voor op je kersttafel om iedereen mee te verwelkomen of bij een zomerse picknick.

Bevries verschillende soorten fruit, bijv framboos, aalbes en bramen een dag van te voren in een afsluitbare kunststof doos. Voor kerst gebruik je juist cranberries en rozemarijn.

Voor gebruik de doos schudden om het fruit los te maken van elkaar. Doe in ieder flesje een paar bevroren vruchten, een blaadje munt of rozemarijn en vul af met water. Dopje er op. Druk het midden in, zo zuigt het vacuum en kun je de flesjes ook liggend bewaren in de koelkast tot gebruik.

Bietenmousse met haring en groene appel

Ingrediënten

  • Kant&klaar hartig tarteletje (bijv van: La Rose Noire)

  • Sjalotjes heel fijn gesnipperd
  • Gekookte biet
  • Geitenkaas
  • Zout
  • Peper
  • Knoflook
  • Gember
  • Limoensap

Om te garneren

  • Haring 
  • Granny Smith appel
  • Atsina cress

Bietenmousse

Pureer voor de bietenmousse de biet met geitenkaas heel fijn met een foodprocessor. Snijd de sjalotjes, knoflook en gember heel fijn. Voeg de al gesnipperde ui, knoflook en gember toe aan de bietenmousse. Knijp er naar smaak limoensap boven uit en breng op smaak met peper en zout.

Bewaar de bietenmousse in een spuitzak tot net voor gebruik.

Spuit het cupje vol met de roze mousse. Snijd de appel in dunne plakjes en maak er mooie driehoekjes van met aan een zijde nog een stukje groene schil. Snijd de haring in kleine stukjes om ook mee te garneren.

Leg op elk cupje een stukje haring, steek er een appeltje in en leg er met een pincet, 2 blaadjes van de Atsina cress op. Dit heeft een licht anijssmaak en past er mooi bij.

Meng de verschillende hapjes op een zwarte leisteen voor een stijlvol resultaat en verras je gasten met deze smaak explosies!