Radijspiratieavond
Wat een geslaagde avond was ook onze tweede Radijspiratieavond! We hebben enorm genoten van jullie aanwezigheid. Bij binnenkomst werden we verwelkomd met de warme klanken van Fleur Tolman. Dank aan Klaartje van Keecie, Mireille van Vinoos en Chloe van Muja Juma voor jullie komst. Het was leuk om het gezicht achter de labels te zien en jullie verhaal te horen. In de collectiepresentatie was de nieuwe najaarscollectie te zien, met dank aan de modellen Hanneke, Monique, Claudia en Suus. En natuurlijk bedankt voor jullie komst namens het hele Radijsteam!
Wil je bij een volgende Radijspiratieavond aanwezig zijn? We laten je graag meegenieten van een korte terugblik op deze avond zodat je weet wat je kan verwachten.
Tegen 18.30 uur kwamen de gasten binnen. Met een kopje koffie of thee konden zij eerst even rondkijken in de winkel. Ondertussen konden zij genieten van live muziek van zangeres Fleur Tolman. Zodra iedereen aanwezig was, namen onze gastsprekers het woord en deelden ze hun verhaal achter de producten in onze collectie. Zo hebben de oprichters van de labels Keecie, Vinoos en Muja Juma, alles over hun producten verteld. Ook de presentatie van de najaarscollectie was een groot succes. Hier lieten onze modellen zien hoe je de kleding met elkaar kunt combineren. Natuurlijk was er tussen de presentaties genoeg ruimte om te genieten van gezelligheid en om te winkelen, waarbij ons team altijd klaar stond om te adviseren.
We hebben onze klanten verwend met homemade hapjes en fruitwater, waarvan veel werd gevraagd naar het recept. Lars (mijn man) en ik hebben deze hapjes zelf samengesteld en ontwikkeld. We koken veelal op het gevoel, vandaar dat er geen exacte hoeveelheden bijstaan. Kijk zelf hoe groot je gezelschap is, om meer of minder van de ingrediënten te gebruiken. Hier zijn de recepten, maar pas ze gerust aan naar eigen smaak en voorkeur. Niets staat vast. Veel plezier met het bereiden!
Amuse hapje met geitenkaas, vijg en lijnzaadcrackertje
Ingrediënten
Voor de vulling
- Roomkaas
- Geiten roomkaas
- Verse bieslook, fijn gesneden
- Verse munt, fijn gesneden
- Spaanse peper, fijn gesneden
- Limoenrasp
- Zout
Lijnzaadcracker
- Gebroken lijnzaad
- Zeezout
- Water
Voor de garnering
- Verse vijg
- Krulletje groen van Affila cress (suikererwt-kiem)
Bereidingswijze
- Mix voor de vulling de ingrediënten naar smaak en bewaar in een spuitzak tot gebruik.
Lijnzaadcracker maken
- Meng lijnzaad, water en snufje zeezout naar smaak tot een stevige pap en laat dit eerst 20 minuten wellen.
- Verwarm ondertussen de oven op 150 graden
- Smeer het lijnzaadpapje op een met bakpapier beklede ovenplaat dun uit ter dikte van 1 a 2 mm.
- Laat in de oven eerst 20 min drogen op 150 graden en daarna met een houten pollepel tussen de ovendeur nog 1 uur op 50 graden. Totdat de cracker krokant en breekbaar is. Bewaar tot gebruik in een luchtdichte pot om hem ook krokant te houden.
Voor het serveren
- Spuit het roomkaas-kruiden mengsel in het cupje, snijd de vijg in 8 partjes en gebruik 1 mooi partje voor iedere hapje. Breek de cracker in driehoekjes en steek deze in het hapje (let op wordt zacht als het te lang van te voren in de roomkaas zit) en garneer met de affila cress.
- Serveer op een mooi zwart plateau.
- Geniet!
Terrine met pretzelbodem en zalmforeleitjes
Ingrediënten
Voor de bodem:
- Pretzels
- Gesmolten roomboter
Voor de vulling:
- Roomkaas
- Slagroom
- Blokje visbouillon opgelost in gekookt water (mag best geconcentreerd zijn)
- Vegatine / gelatine
- Dille, fijn gesneden
- Citroenrasp
Voor de garnering:
- Eitjes van zalm
- verse topjes dille
Bereidingswijze
- Laat voor de bodem roomboter smelten. Verkruimel ondertussen in een keukenmachine de pretzels tot stukjes van maximaal 1 cm.
- Bekleed een vierkante of rechthoekige vorm met huishoudfolie. Zorg voor ongeveer een laag pretzelkruim van 0,5 / 0,75 cm dik. Verdeel gelijkmatig. Giet hierover heen de gesmolten boter. Druk aan met een lepel tot een stevige bodem en bewaar in de koelkast om op te stijven.
- Sla met een garde de roomkaas in een beslagkom tot een romig mengsel
- Doe in een pannetje de vloeibare visbouillon met de room. Meng met een garde Vegatine in de juiste verhouding door het bouillon-roommengsel. Breng het mengsel aan de kook om de Vegatine of gelatine op te lossen. (Houd bij de verhouding vegatine : vloeistof er ook rekening mee dat de roomkaas ook een vloeistof is, dit om te zorgen dat het voldoende opstijft tot een terrine)
- Laat iets afkoelen om schiften te voorkomen. Meng daarna door het roomkaasmengsel in de beslagkom.
- Proef of het voldoende smaak heeft. Afgekoeld wordt ook de smaak zwakker, houd daar rekening mee.
- Giet dit mengsel in de vorm op de pretzelbodem, het mag een hoogte hebben van zo’n 3 cm. Laat 1 nacht opstijven in de koelkast.
- De volgende dag kun je door aan het huishoudfolie te trekken aan 2 kanten van de vorm, de terrine uit de vorm lichten. Steek met een ronde steker van 3 cm doorsnede vormpjes uit en zet op een plateau
- .Schep met een theelepel een klein beetje zalmforel eitjes op het midden van het torentje. Met een pincet leg je er een heel klein topje dille bovenop!
- Serveer op mooi plateau
- Geniet van de complimenten!
Herfstige paddestoelen met tijm
Ingrediënten
- Kant&klaar hartig cupje (bijv van Jos Poell)
- Paddestoelen mix, er zijn vele prachtige soorten te vinden zoals shiitake, koningsoesterzwam, bundelzwam, eekhoorntjesbrood, cantharellen, witte beukenzwam
- Olijfolie
- Gerookte knoflook (Zeldzaam Mooi Markt in onze straat)
- Verse gember, fijn gesneden
- Rood pepertje, fijn gehakt
- Verse tijm
- Verse rozemarijn
- Verse laurierblaadjes
- Balsamico azijn
- Zoete sojasaus
- Zoute sojasaus
Snijd de paddestoelen in kleinere stukken, niet te fijn, je wilt nog wat paddestoel herkennen. Fruit in de olie de knoflook en het pepertje aan. Voeg de mix van paddestoelen toe. Maak met behulp van kooktouw een royale bos van de verse kruiden. Kneus het laurierblad een beetje en bewaar wat takjes tijm om straks mee te garneren. Hang het kruidenbosje in de pan en knoop een kort touw vast aan het oor van de pan.
Voeg sojasaua en balsamico toe naar smaak, best wel wat zodat het lekker gaat pruttelen.
Laat een half uurtje sudderen en daarna afkoelen tot gebruik. Natuurlijk ook warm te gebruiken.
Schep een mooi hoopje van deze smaaksensatie van paddestoel in het midden van het vormpje en garneer met een takje tijm. Enjoy!
Waterflesje met siliconen dop met bevroren fruit van Nordal
Iedereen die onze Radijspiratieavond bezocht, kreeg een leuk flesje van Nordal mee naar huis met een wit siliconen dopje. Deze zijn super leuk voor op je kersttafel om iedereen mee te verwelkomen of bij een zomerse picknick.
Bevries verschillende soorten fruit, bijv framboos, aalbes en bramen een dag van te voren in een afsluitbare kunststof doos. Voor kerst gebruik je juist cranberries en rozemarijn.
Voor gebruik de doos schudden om het fruit los te maken van elkaar. Doe in ieder flesje een paar bevroren vruchten, een blaadje munt of rozemarijn en vul af met water. Dopje er op. Druk het midden in, zo zuigt het vacuum en kun je de flesjes ook liggend bewaren in de koelkast tot gebruik.
Bietenmousse met haring en groene appel
Ingrediënten
- Kant&klaar hartig tarteletje (bijv van: La Rose Noire)
- Sjalotjes heel fijn gesnipperd
- Gekookte biet
- Geitenkaas
- Zout
- Peper
- Knoflook
- Gember
- Limoensap
Om te garneren
- Haring
- Granny Smith appel
- Atsina cress
Bietenmousse
Pureer voor de bietenmousse de biet met geitenkaas heel fijn met een foodprocessor. Snijd de sjalotjes, knoflook en gember heel fijn. Voeg de al gesnipperde ui, knoflook en gember toe aan de bietenmousse. Knijp er naar smaak limoensap boven uit en breng op smaak met peper en zout.
Bewaar de bietenmousse in een spuitzak tot net voor gebruik.
Spuit het cupje vol met de roze mousse. Snijd de appel in dunne plakjes en maak er mooie driehoekjes van met aan een zijde nog een stukje groene schil. Snijd de haring in kleine stukjes om ook mee te garneren.
Leg op elk cupje een stukje haring, steek er een appeltje in en leg er met een pincet, 2 blaadjes van de Atsina cress op. Dit heeft een licht anijssmaak en past er mooi bij.
Meng de verschillende hapjes op een zwarte leisteen voor een stijlvol resultaat en verras je gasten met deze smaak explosies!