Radijspiratieavond 29 maart ‘23

Radijspiratieavond

Wat een succes was onze gezellige Radijspiratieavond! 
Talita Kalloe heeft in ons atelier een boeiende lezing gegeven over hoe je duurzame keuzes kunt maken bij het kopen van nieuwe kleding. In de collectiepresentatie was de nieuwe voorjaarscollectie te zien en Rianne van Botma & van Bennekom heeft ons veel verteld over natuurlijke lichaamsverzorging.

Tijdens deze avond hebben we onze lieve klanten heerlijk verwend met homemade hapjes en een goodiebag, gevuld met allerlei leuke verrassingen. We kregen vaak de vraag: ‘Zou je de recepten willen delen?’ Natuurlijk willen we dat. Bij deze!!

Terrine van Geitenkaas

Ingrediënten

Voor de bodem:

  • halve verpakking Pretzels
  • 2 beschuitjes
  • bieslook
  • 100 gr roomboter

Voor de vulling:

  • 200 gr geitenkaas
  • 500 gr ricotta
  • 2 eieren 
  • 100 ml bouillon (mag best geconcentreerd zijn)
  • 2 blaadjes gelatine (of vegatine)

Voor de garnering:

  • radijs fijn gesneden
  • kuit van forel of zalm
  • verse topjes dille

Bereidingswijze

  • Voor de bodem, laat de boter in een pannetje smelten. Verkruimel grof de pretzels en beschuit in de keukenmachine, laat wat stukjes erin, dat maakt het iets ambachtelijker. Hak de bieslook fijn en meng door het kruim.
  • Bekleed een vierkante vorm met bakpapier. Stort daarin de kruim met boter en druk het stevig aan met bolle kant van een lepel of je vuist.
  • Laat in de koelkast stijf worden.
  • Ondertussen meng je de geitenkaas met ricotta in een beslagkom, tot de klontjes eruit zijn.
  • Het moet mooi glad worden. Splits de eieren en meng de eigelen door het ricottamengsel. 
  • Week de gelatine in koud water. (Je kunt ze ook helemaal vegetarisch maken d.m.v. agar agar, maar dit het ik nog niet geprobeerd). 
  • Verwarm de bouillon tot tegen het kookpunt. Zeef de groene blaadjes uit de bouillon om de terrine mooi wit te krijgen zonder groene spikkels.
  • Knijp de gelatine uit en los op in de hete bouillon. Giet al mixend de hete bouillon steeds in kleine beetjes door het ricottamengsel. Tot alles is opgenomen.
  • Sla daarna met een spatel de eiwitten zo luchtig mogelijk door de vulling. Haal de bodem uit de koelkast en verdeel het mengsel erover heen. 
  • Laat dit een uurtje of 4 opstijven in de koelkast. 
  • Nu kun je de vorm eruit halen door aan het papier te trekken. Snijd de zijkanten eraf en maak mooie gelijke blokjes d.m.v. steeds een warm schoon mes. 
  • Garneer naar wens met fijn gesneden radijs of visseneitjes en dille.

Gemarineerde Paddestoelen

Ingrediënten

  • bakje gemengde paddestoelen
  • 2 tenen knoflook, fijn gesneden
  • 2 cm verse gember, fijn gesneden
  • rood pepertje, fijn gesneden
  • 5 takjes verse tijm
  • 3 eetlepels balsamico azijn
  • 2 eetlepel zoete sojasaus
  • 2 eetlepels zoute sojasaus
  • 1 eetlepel olie

Maak de paddestoelen schoon, niet met water, maar met een borsteltje. Bak de paddestoelen even aan in de olie, voeg daarna alle overige ingrediënten toe. Er zal eerst meer vocht in de pan komen doordat de paddestoelen vocht loslaten. Daarna kook je al het vocht in tot een stroperige vloeistof. 

Zet in ieder hapje een mooie prikker.

Een heerlijke smaaksensatie zowel lauw als koud en ook lang te bewaren in de koelkast. 

Feta hapje met gegrilde courgette en cherrytomaat


Ingrediënten

  • feta
  • courgette
  • cherrytomaatjes
  • roosmarijn topjes
  • funghi trifolati kruiden
  • peper en zout

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Snij met een dunschiller plakjes van 1,5 cm breed waarbij je aan 1 zijde het groene randje laat zitten.

Leg de slierten courgette op bakpapier, druppel er wat olijfolie over heen en wrijf ze aan alle kanten ermee in. Draai er zout en peper over en zet 10 min in de voorverwarmde oven tot ze net een beetje bruin aan de randjes worden.

Snijd de cherrytomaatjes doormidden, leg ze naast elkaar met de zijkant naar boven in een ovenschaal, strooi er wat funghi kruiden en olie over. Zet ook dit even bij de courgette in de oven tot ze net iets gegrild zijn.

Snijd ondertussen de feta in kleine blokjes van 1,5 x 1,5 cm.

Rol de courgette sliertjes, nadat ze iets zijn afgekoeld, om de fetablokjes heen en prik er met een takje rozemarijn een half cherrytomaatje op.

Rangschik netjes in rijtjes op een vierkant bord en serveer. Enjoy!